5. tammikuuta 2012

Kevyttä hyvää alkuvuoteen

Päätinpä jakaa näin alkuvuoden kunniaksi teille erään helpon, hyvän, terveellisen ja edullisen arkiruokavinkin, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan maistuu meidän taloudessa aina - jopa miespuoliselle "taasko vaan jotain pupunruokaa" -tyylisiä lausahduksia vielä silloin tällöin latelevalle asuinkumppanillenikin. Resepti on todella helppo ja sitä voi muutella mielensä mukaan - kyseessä on siis monelle todennäköisesti jo entuudestaan tuttu kasvissosekeitto, joka meillä tehdään lähes poikkeuksetta "mitä jääkaapista sattuu milloinkin löytymään" -periaatteella.


Tällä kertaa keitto hävisi nälkäisiin suihin niin nopeasti, että kuvan ottaminen unohtui tyystin 
- täytyy lisäillä kuva kunhan seuraava keitto taas valmistuu. Joka tapauksessa, tämän kertaiseen  
jääkaapin tyhjennys -keittoon päätyi:

1 l vettä
kasvisliemikuutio
5 porkkanaa
3 perunaa
puolikas kesäkurpitsa
2 tomaattia
sipuli
valkosipulin kynsi
n. 1 dl sulatejuustoa
mustapippuria
persiljaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. 
Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutio sekä porkkanat ja perunat - keitä kypsiksi.

2. Pilko kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipuli, ja kuullota niitä pannulla öljyssä - lisää loppuvaiheessa sekaan pilkotut tomaatit. Kaada sitten pannulla olevat ainekset keiton sekaan.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sulatejuusto ja mausta keitto mustapippurilla ja persiljalla. 
Tarjoile ja nauti!


Keittoon soveltuvia kasviksia em. lisäksi ovat esim. bataatit, kukka- ja parsakaali, paprika, lanttu, palsternakka, purjo, punajuuri ja selleri (alleviivatut testattu) - myös appelsiini ja tomaattimurska ovat päätyneet usein meidän keittoa maustamaan. Tuoreiden kasvisten sijaan voi käyttää tietenkin myös pakastekeittojuureksia tms. - silloin pääsee vielä helpommalla, mutta itse pyrin yleensä suosimaan tuoreita.

Myös sulatejuuston käytölle riittää vaihtoehtoja - sen tilalla voi käyttää vaikkapa tuorejuustoa, vuohenjuustoa, ruokakermaa tai kookosmaitoa. Ja mausteita saa lisäillä kukin mielensä ja makunsa mukaan: hyvää tulee jo pelkällä suolalla ja pippurilla, mutta esim. chili, paprika, inkivääri, juustokumina ja erilaiset yrtit tuovat mukavaa vaihtelua keittoon. Keiton kanssa meillä syödään useimmiten leipää ja raejuustoa - muina lisukkeina olen kuullut käytettävän myös yrttiöljyä, smetanaa/ranskankermaa tai krutonkeja.

Löytyykös tänne eksyneiden joukosta ketään kasvissosekeittoihin ihastuneita - uusia ainesvaihtoehtoja/-yhdistelmiä otetaan mielellään vastaan! :)

- Neiti X

Ps. Oma lempparini: bataatti-porkkana-kookosmaito-sipuli-valkosipuli-chili-sosekeitto!

1 kommentti:

  1. Kiitos, tästä oli apua! Etsin jotain korviketta lihottaville juustoille.. kookosmaito on varmaan parempi vaihtoehto. :)

    VastaaPoista